Artykuły

 

 CIEMNE OBLICZE PRODUKTÓW TYPU FAST-FOOD

W pędzie codziennego życia, niejednemu z nas zdarza się sięgnąć po „szybkie jedzenie” tzw. Fast-Food. Jednak czy częste posiłkowanie się takimi produktami pozostaje bez wpływu na nasze zdrowie? Z pewnością nie. Produkty typu Fast-Food, oferowane przez bary szybkiej obsługi sprzyjają występowaniu nadwagi, otyłości i wielu innych chorób dietozależnych (m.in. cukrzycy, nadciśnienia, hipercholesterolemii, miażdżycy, nowotworów jelita grubego).

Mała porcja posiłku typu Fast-Food dostarcza mnóstwo kalorii, dla przykładu:

  • Panierowane skrzydełka z kurczaka (8 szt.) - 1168 kcal
  • Zapiekanka z pieczarkami i serem (400 g) – 867 kcal
  • Hamburger Big- Mac (220 g) – 509 kcal
  • Porcja frytek (150 g) – 448 kcal
  • Hot dog (155 g) – 436 kcal
  • Kawałek pizzy z szynką i pieczarkami (150 g) – 365 kcal

Tak więc, zestaw składający się z hamburgera, frytek oraz butelki coca-coli dostarcza ponad 1000 kcal, co:

  • równa się sytemu, dwudaniowemu obiadowi wraz z deserem,
  • w ponad 50% pokrywa średnie dzienne zapotrzebowanie na energię (2000 kcal)

Częste i duże spożycie wysokokalorycznych produktów typu Fast-food sprzyja dodatniemu bilansowi energetycznemu, czego efektem jest odkładanie „zwyżki” energii w postaci tkanki tłuszczowej. Kaloryczność tych posiłków wynika z dużego udziału wysokoprzetworzonych węglowodanów (biała, oczyszczona mąka, panierki) oraz niezdrowych tłuszczów (tłuste, majonezowe sosy; tłuszcz wchłonięty podczas smażenia frytek; tłuste dodatki do pizzy- ser, bekon). Produkty typu fast-food często zawierają znaczne ilości konserwantów, soli, oraz rakotwórczych związków, powstałych podczas wielokrotnego wykorzystania oleju do smażenia. Produkty te, ze względu na wysoki stopień obróbki technologicznej charakteryzują się niską wartością odżywczą. Stąd mogą stać się przyczyną zaparć, a nawet nowotworów jelita grubego (niski udział błonnika w produkcie). Wątpliwy wydaję się często udział mięsa w mięsie np. w parówce lub w hamburgerze oraz świeżość produktów („przydrożne” budki).  

W świetle rosnącego odsetka osób otyłych i chorób cywilizacyjnych, warto zastanowić się nad swoim sposobem żywienia. Aktualne zasady zdrowego żywienia nie uwzględniają produktów typu Fast-Food w diecie. Wiadomo jednak, że, teoria z praktyką często się mija. Dlatego nasza rada: Fast- Food, podobnie jak słodycze spożywaj raz na jakiś czas, od święta. Warto wcześniej zapoznać się z kalorycznością produktu i czasem aktywności fizycznej potrzebnej do spalenia danej przekąski np. 50 min jazdy na rowerze dla „spalenia” jednego, małego hot-dog.. Jeśli taka wizualizacja jest mało przekonywująca, warto pomyśleć o zdrowszej alternatywie dotychczasowych posiłków. Dla zagorzałych fanów Fast-Food proponujemy tortille w „lekkiej” modyfikacji:

PEŁNOZIARNISTA TORTILLA Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI

 

DIETA ŚRÓDZIEMNOMORSKA W POLSCE?

O korzyściach wynikających ze stosowania diety śródziemnomorskiej nie trzeba nikogo przekonywać. Już w latach 60-tych ubiegłego wieku, naukowiec dr Keys zaobserwował, że zapadalność i umieralność na choroby układu sercowo-naczyniowego wśród mieszkańców południowej Europy była znacznie niższa niż w przypadku pozostałych państw europejskich. Dowiedziono również, że dieta śródziemnomorska odgrywa ważną rolę w profilaktyce nadwagi, otyłości czy nawet choroby Alzheimera i Parkinsona.

Jak zatem wygląda dieta przeciętnego Greka czy Włocha? Dieta ta jest bardzo urozmaicona i bazuje głównie na warzywach, owocach, roślinach strączkowych spożywanych zarówno w postaci przekąsek jak i dań głównych. Nieodłącznym elementem kuchni śródziemnomorskiej jest oliwa z oliwek, wykorzystywana do przygotowywania prawie każdej potrawy (zarówno na surowo jak i do pieczenia, gotowania). W diecie mieszkańców Basenu Morza Śródziemnego nie brakuje pełnoziarnistego pieczywa, makaronów czy kaszy. W umiarkowanych ilościach spożywane są ryby oraz produkty mleczne (słynne jogurty greckie). Do głównego dania często podawana jest lampka wina, pochodzącego z lokalnych winnic. Najrzadziej spożywanymi produktami są mięsa (szczególnie czerwone) oraz tłuszcze zwierzęce.

Korzyści zdrowotne diety wynikają m.in z udziału:

  • jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (obecnych głównie w oliwie z oliwek), obniżających poziom cholesterolu we krwi,
  • błonnika oraz przeciwutleniaczy (źródła: warzywa, owoce, strączkowe, pełnoziarniste produkty zbożowe) odgrywających istotną rolę w zapobieganiu występowania nowotworów oraz chorób układu krążenia takich jak cukrzyca czy nadciśnienie tętnicze,
  • resweratrolu obecnego w winie, który zapobiega rozwojowi miażdżycy,
  • niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), występujących w rybach morskich (kwasy omega-3) oraz orzechach (kwasy omega-6) o wielokierunkowym działaniu. NNKT wpływają m.in. na obniżenie cholesterolu całkowitego, triglicerydów, ciśnienia tętniczego, hamowanie występowania zakrzepów w naczyniach wieńcowych i mózgowych,zwiększenie odporności organizmu. Wykazują również działanie przeciwzapalne.

Czy stosowanie diety śródziemnomorskiej możliwe jest w polskich warunkach? Tak! Szczególnie w sezonie letnim, kiedy mamy do dyspozycji świeże i smaczne owoce, warzywa. Stosując się do podstawowych założeń, możemy przybliżyć nasz sposób żywienia do diety śródziemnomorskiej, a tym samym ustrzec się przed wieloma chorobami dietozależnymi.

 

Przepis z kuchni greckiej